SERVES: 2 PREP TIME: 1 hour COOKING TIME: 40 minutes
Calorie count:588 calories (per serving)
Vegetables for Veg Biryani हिंदी में पढ़ें
Ghee 3 tbsp
Bay leaf 3 leaves
Cinnamon 3 sticks
Onion, chopped 1 medium
Ginger paste 10 grams
Garlic paste 5 grams
Deghi chilli powder 5 grams
Turmeric powder 5 grams
Coriander powder 5 grams
Cumin powder 3 grams
Carrots, 20 grams, chopped
French beans, 20 grams, chopped
Cauliflower, 20 grams, chopped
Salt to taste
Curd, 100 grams, whipped
Green chilies, 3 grams, solution
Ginger chopped 10 grams
Kewra water 3 ml
Mint leaves 5-6 leaves
Mace pods 4 to 5 nos
Cloves 4 to 5 nos
Green cardamom 5 nos
salt to taste
Ghee 10 ml
Green cardamom powder 5 grams
Javitri Powder 1 gram
Mint leaves 4 to 5
Green chili , 2 slits
Ginger, 2 julied
Fried onions 5 grams
Kewra water 2 ml
Cream 10 grams
Saffron 5 gm
Lemon juice 1 teaspoon
Bay leaf 3 leaves
Cinnamon 3 sticks
Onion, chopped 1 medium
Ginger paste 10 grams
Garlic paste 5 grams
Deghi chilli powder 5 grams
Turmeric powder 5 grams
Coriander powder 5 grams
Cumin powder 3 grams
Carrots, 20 grams, chopped
French beans, 20 grams, chopped
Cauliflower, 20 grams, chopped
Salt to taste
Curd, 100 grams, whipped
Green chilies, 3 grams, solution
Ginger chopped 10 grams
Kewra water 3 ml
Mint leaves 5-6 leaves
Veg Biryani Rice / For Veg Biryani Rice
Basmati rice, 150 grams soaked for one hourMace pods 4 to 5 nos
Cloves 4 to 5 nos
Green cardamom 5 nos
salt to taste
For garnish of Veg Biryani
Butter, melted 5 gramsGhee 10 ml
Green cardamom powder 5 grams
Javitri Powder 1 gram
Mint leaves 4 to 5
Green chili , 2 slits
Ginger, 2 julied
Fried onions 5 grams
Kewra water 2 ml
Cream 10 grams
Saffron 5 gm
Lemon juice 1 teaspoon
How to make veg biryani
step-1
- Heat the ghee in a large pan, and add bay leaves and cinnamon. Add chopped onion, stir until golden brown, and add ginger and garlic paste. Cook until golden brown
- Add the degi chilli, turmeric, coriander, and cumin powder and cook until the ghee starts separating from the spices.
- Now add carrots, beans, cauliflower and salt and cook for two minutes. Add the whipped yogurt and cook until the vegetables are fully cooked and the gravy is semi-dry.
- Add green chilies, ginger, kewda water and mint leaves and cook for one and two minutes. Remove the cooked vegetables from the heat and keep aside.
Step-2
- In a separate pot, boil water with salt, mace pods, cloves and green cardamom. Add soaked rice. And cook on low heat till the rice is cooked three quarters.
- Now separate the water from the rice.
Step-3
- Heat a deep pot or matka, and add a little bit of vegetables and two tablespoons of water to it to prevent the ricer from flattening from the bottom of the pot.
- Spread a layer of cooked rice in the bottom of the pot, and now add a layer of vegetable and repeat this process until the pan is full.
Step-4
- For garnish, add melted butter and ghee on the veg biryani. Mix the mace and cardamom powder together, and sprinkle over it.
- Pour rice over with mint leaves, add green chillies, ginger julians, fried brown onions, and kewda water. Cover with silver foil and cook on low flame for 15 minutes.
- Once done, release the steam and tap the silver foil. Turn off the heat and leave the biryani for 10 minutes.
Step-5
- Open the foil, add cream, saffron and lemon juice, and mix the rice carefully before serving hot.
- Serve this Veg Biryani with your favorite Raita.
वेज बिरयानी के लिए सब्जियां/Vegetables for Veg Biryani
घी 3 बड़ा चम्मच
तेज़ पत्ता 3पत्ता
दालचीनी 3 लाठी
प्याज, 1 माध्यम कटा हुआ
अदरक का पेस्ट 10 ग्राम
लहसुन का पेस्ट 5 ग्राम
देघी मिर्च पाउडर 5 ग्राम
हल्दी पाउडर 5 ग्राम
धनिया पाउडर 5 ग्राम
जीरा पाउडर 3 ग्राम
गाजर, 20 ग्राम , कटा हुआ
फ्रेंच बीन्स, 20 ग्राम, कटा हुआ
फूलगोभी, 20 ग्राम, कटा हुआ
नमक स्वादनुसार
दही, 100 ग्राम, फेंटा हुआ
हरी मिर्च, 3 ग्राम , घोल
अदरक 10 ग्राम कटा हुआ
केवड़ा पानी 3 मिली
पुदीने के पत्ते 5-6 पत्ते
वेज बिरयानी के चावल के लिए /For Veg Biryani Rice
बासमती चावल, 150 ग्राम एक घंटे के लिए भिगोया हुआनमक स्वादअनुसार
जावित्री फली 4 से 5 नग
लौंग 4 से 5 नग
हरी इलायची 5 नग
वेज बिरयानी के गार्निश के लिए /For garnish of Veg Biryani
मक्खन, 5 ग्राम पिघल हुआघी 10 मिली
हरी इलायची पाउडर 5 ग्राम
जवित्रि पाउडर 1 ग्राम
पुदीने की पत्तियां 4 से 5
हरी मिर्च, 2 स्लिट
अदरक, 2 जूलियड
तले हुए प्याज 5 ग्राम
केवड़ा पानी 2 मिली
क्रीम 10 ग्राम
केसर 5 ग्राम
नीबू रस 1 चम्मच
वेज बिरयानी बनाने का तरीका/ How to make veg biryani
स्टेप-1
- एक बड़े पैन में घी को गरम करें, और तेज पत्ता और दालचीनी डालें। कटा हुआ प्याज डालिए , सुनहरा भूरा होने तक हिलाएं, और अदरक और लहसुन का पेस्ट डालें। सुनहरा भूरा होने तक पकाएं।
- डेगी मिर्च, हल्दी, धनिया, और जीरा पाउडर डालें और तब तक पकाएँ जब तक कि घी मसाले से अलग न होने लगे।
- अब गाजर, बीन्स, फूलगोभी और नमक डालें और दो मिनट तक पकाएं। फेंटा हुआ दही डालें और तब तक पकाएं जब तक कि सब्जियां पूरी तरह पक न जाएं और ग्रेवी अर्ध-सूखी न हो।
- इसमें हरी मिर्च, अदरक, केवड़ा पानी और पुदीने की पत्तियां डालें और एक और दो मिनट तक पकाएं। पकी हुई सब्जियों को आंच से उतार लें और एक तरफ रख दें।
- एक अलग बर्तन में, नमक,जावित्री फली, लौंग और हरी इलायची के साथ पानी उबालें। भिगोए हुए चावल डालें। और धीमी आंच पर तब तक पकाएं जब तक कि चावल तीन चौथाई न पक जाए।
- अब चावल से पानी अलग कर लें ।
- एक गहरे बर्तन या मटका को गरम करें, और चावल को बर्तन की तली से चपकने से रोकने के लिए उसमे थोड़ी सी सब्जियां और दो बड़े चम्मच पानी डालें।
- पके हुए चावल की एक परत को बर्तन की तली में फैलाएं, और अब सब्जी की एक परत डालें और इस प्रक्रिया को तब तक दोहराएं जब तक कि पैन भर न जाए।
स्टेप-4
- गार्निश के लिए, वेज बिरयानी पर पिघला हुआ मक्खन और घी डालें। जावित्री और इलायची पाउडर को एक साथ मिलाएं, और उस पर छिड़के।
- पुदीने की पत्तियों के साथ चावल को ऊपर डालें, हरी मिर्च, अदरक जूलियन्स, तले हुए भूरे प्याज, और केवड़े का पानी मिलाएं। सिल्वर फॉयल से ढककर धीमी आंच पर 15 मिनट तक पकाएं।
- एक बार हो जाने के बाद, भाप को छोड़ दें और चांदी की पन्नी को थपथपाएं। आँच बंद कर दें और बिरयानी को 10 मिनट के लिए छोड़ दें।
- पन्नी खोलें, क्रीम, केसर और नींबू का रस डालें, और चावल को गर्म परोसने से पहले सावधानी से मिलाएं।
- अपने पसंदीदा रायता के साथ इस वेज बिरयानी को सर्व करें।
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