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how to make Palak paneer Recipe hindi | पालक पनीर रेसिपी|

How to make Palak paneer Recipe

 How to make Palak paneer Recipe

If you are also in the mood to make something new, then you can try Punjabi palak Paneer recipe. This dish is also very beneficial for health with amazing taste. This dish which is ready in 30 minutes is very easy to make.
This dish prepared by adding spinach gravy to paneer pieces is very tasty. Vegetarian eaters love this vegetable of spinach cheese. You can also serve spinach paneer with pea pulao or naan. Not only this, if it gets a taste of cold cucumber raita, then its taste doubles even more.

पालक पनीर रेसिपी हिंदी में

cuisine: Indian                    SERVE : 2 - 4                 Time: 15 to 30 minutes
Calories: 1000                    Meal Type: Veg, Lunch, Dinner

Ingredients for Palak Paneer recipe


  • Cream - to garnish
  • Spinach - 500 grams
  • Paneer - 300 grams (cut the paneer into 1 inch square pieces)
  • Paste - Tomato (3-4), Green Chilli (1) and Ginger - 1 inch long piece
  • Cumin seeds - 1/2 tsp
  • Asafoetida - 1-2 pinch
  • Turmeric Powder - 1/4 tsp
  • Red chili powder - less than 1/4 teaspoon
  • Salt - less than 1 tsp or as per taste
  • Gram flour - 1 tbsp
  • Garam Masala - less than 1/4 teaspoon
  • Coriander - 1 to 2 tbsp (finely chopped)

how to make Palak paneer Recipe

Remove the stem of the spinach, wash the leaves thoroughly 2 times and dry them in a sieve. Put spinach, 1 cup water in a vessel. Cover it and boil on low flame for 5 minutes. After this, let it cool down. After the spinach cools down, put it in a mixer jar and grind it.

How to make Palak paneer Recipe

You can fry the paneer either by frying it or without frying it (heat the non stick tava to fry the paneer, add a little oil and fry the paneer pieces on the tava till it becomes light brown on both sides)

Put 1.5 tbsp oil in the pan and heat it. Put asafetida and cumin in hot oil. After roasting cumin seeds, add turmeric powder, coriander powder and gram flour and fry it a little.

Add tomato, ginger, green chili paste to this spice and mix. Also add red chili powder and fry the spices till oil starts appearing on it. It takes 5 minutes to roast the masala.

After the masala is roasted, add powdered spinach and 2 to 3 tablespoons of water and mix it. Also add salt, garam masala and mix everything well.

After the vegetable comes to a boil, add the paneer pieces, cover for 2 minutes and cook on low flame.

Palak paneer vegetable is ready. Add green coriander to the spinach paneer vegetable. Take out the spinach paneer vegetable in a bowl. Garnishing the vegetable by adding 1 teaspoon of cream or cream over it. Serve and eat hot vegetable chapati, naan, paratha or rice.
  
Tips
  • You can add more or less red chili powder according to your taste or you can make it without chilli.
 I hope you will surely like this dish. Do share it among your family and friends,  if you want to give any kind of deficiency or any suggestion in it, do comment, And for similar posts, please subscribe to our blog www.recifit.com with Email.

How to make Palak paneer Recipe

पालक पनीर रेसिपी हिंदी में

अगर आप भी कुछ नया करने के मूड में हैं, तो आप पंजाबी पालक पनीर रेसिपी ट्राई कर सकते हैं। अद्भुत स्वाद के साथ यह व्यंजन स्वास्थ्य के लिए भी बहुत फायदेमंद है। 30 मिनट में तैयार होने वाली यह डिश बनाने में बहुत आसान है। 

पालक की ग्रेवी को पनीर के टुकड़ों में मिलाकर तैयार किया गया यह व्यंजन बहुत स्वादिष्ट होता है। शाकाहारी लोग पालक पनीर की इस सब्जी को बहुत पसंद करते हैं। आप पालक पनीर को मटर पुलाव या नान के साथ भी परोस सकते हैं। इतना ही नहीं, अगर इसे ठंडे खीरे के रायते का स्वाद मिलता है, तो इसका स्वाद और भी दोगुना हो जाता है।

Ingredients for Palak Paneer

क्रीम - गार्निश करने के लिए
पालक - 500 ग्राम
पनीर - 300 ग्राम (पनीर को 1 इंच चौकोर टुकड़ों में काटें)
पेस्ट - टमाटर (3-4), हरी मिर्च (1) और अदरक - 1 इंच लंबा टुकड़ा
जीरा - 1/2 छोटा चम्मच
हींग - 1-2 चुटकी
हल्दी पाउडर - 1/4 चम्मच
लाल मिर्च पाउडर - 1/4 चम्मच से कम
नमक - 1 चम्मच से कम या स्वाद के अनुसार
बेसन - 1 बड़ा चम्मच
गरम मसाला - 1/4 चम्मच से कम
धनिया - 1 से 2 बड़ा चम्मच (बारीक कटा हुआ)

  • how to make Palak paneer Recipe Hindi

      • पालक की डंडियाँ तोड़ कर हटा दीजिये, पत्तों को अच्छी तरह 2 बार धोकर छलनी में सुखा लीजिए.
      • एक बर्तन में पालक, 1 कप  पानी डाल दीजिये. इसे  ढककर  धीमी गैस पर 5 मिनिट उबाल लीजिए. इसके बाद, ठंडा होने दीजिए.
      • पालक के ठंडा होने के बाद इसे मिक्सर जार में डालकर पीस लीजिए.
      • आप पनीर को तल कर या बिना तले दोनों तरीके से तरी में डाल सकती हैं (पनीर को तलने के लिये नान स्टिक तवा गरम कीजिये, थोड़ा सा तेल डालिये और पनीर के टुकड़े तवे पर डाल कर दोनों ओर हल्का ब्राउन होने तक तल लीजिये)
      • कढ़ाही में 1.5 टेबल स्पून तेल डालकर गरम कीजियेगरम तेल में हींग और जीरा डाल दीजियेजीरा भुनने के बाद, हल्दी पाउडर, धनिया पाउडर और बेसन डाल कर थोड़ा सा भूनिये.
      •  इस मसाले में टमाटर, अदरक, हरी मिर्च का पेस्ट डालकर मिलाइए. साथ ही लाल मिर्च पाउडर भी डाल दीजिए और मसाले को तब तक भूनिए जब तक इसके ऊपर तेल ना दिखाई देने लगे. मसाला भुनने में  5 मिनिट लग जाते हैं
      • मसाला भुन जाने पर इसमें पिसा हुआ पालक और 2 से 3 चमचे पानी डालकर मिला दीजिए. साथ ही नमक, गरम मसाला डालकर सारी चीजों को अच्छे से मिक्स कर लीजिए
      • सब्जी में उबाल आने के बाद पनीर के टुकड़े डाल दीजिये, 2  मिनिट ढककर धीमी आग पर पकाइये
      • .पालक पनीर की सब्जी तैयार है. पालक पनीर की सब्जी में हरा धनिया डालकर मिलाइए. पालक पनीर की सब्जी को प्याले में निकालिये. इसके ऊपर 1 चम्मच क्रीम या मलाई डाल कर सब्जी की गार्निशिंग कर दीजिए. गरमागरम सब्जी चपाती, नान, पराठे या चावल के साथ परोसिये और खाइये,

      • सुझाव

      • लाल मिर्च पाउडर आप अपने स्वादानुसार कम या ज्यादा डाल सकते हैं या बिना मिर्च के भी इसे बना सकते हैं
        इस रेसिपी को  वीडियो में देखें


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